Reportage

 

 

Reportage Motala tidningen 27/9-13

Gör kläder för diabetesdrabbade barn

Margita Pettersson såg hur barnbarnet Molly kämpade med sin insulinpump och fick en idé. I dag tillverkar hon kläder som förvarar och döljer pumpen.

Margita anser sin idé vara enkel. Insulinpumpen ryms i en liten ficka på sidan av toppen.
Foto: Anders Törnström

Med hjälp av en insulinpump kan barn med diabetes leva normalt. Men rent praktiskt var insulinpumpen besvärlig på flera sätt för Molly. 
– Den satt i ett bälte som var hårt spänt runt magen på henne. Hon tyckte att det var väldigt obekvämt. Dessutom blev det problem på dagis där barnen drog i slangen. De förstod inte allvaret.

Margita led av att se barnbarnet behöva stå ut med allt. Men så fick hon idén som skulle komma att underlätta livet för Molly.
– Det började med att jag gick och köpte tre pannband som jag gjorde om till en liten topp med fickor på sidorna till insulinpumpen. Den såg hemsk ut, men gjorde nytta, säger hon.

Snart fanns det prototyper till såväl linnen som trosor och boxershorts. Ett tiotal familjer med barn som hade diabetes fick prova kläderna och lämna kommentarer. 
– Sedan gjorde vi justeringar efter deras önskemål.

Intresset har varit stort från många håll. Bland annat visas kläderna i en monter på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 
– Det är världens enklaste idé egentligen. Det är väl först när man ser problemet som man börjar fundera på hur man kan underlätta.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)